Home - Weetjes - Moeilijke eters thuis? 6 tips die kunnen helpen

Moeilijke eters thuis? 6 tips die kunnen helpen

Posted on november 26, 2019 in Weetjes

Een gezonde maaltijd voor het hele gezin is ontzettend belangrijk. Voor de volwassen en zeker ook voor de kinderen, gezond en gevarieerd eten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het avondeten is het moment wanneer men de meeste voedingsstoffen naar binnen krijgt, het is tevens ook het moment om de ervaringen van de dag met elkaar te delen. Maar wat als jouw kind een moeilijke eter is?

1. Bestel kindvriendelijke maaltijdboxen

Een maaltijd box bevat ingrediënten voor een gezonde en gevarieerde avondmaaltijd. Er zijn veel verschillende maaltijdboxen. Zo zijn er maaltijdboxen die zich richten op biologisch eten, vegetarisch eten, veganistisch eten, koolhydraat arm eten of andere specificaties zoals kindvriendelijke maaltijdboxen. Deze dozen zijn geschikt voor het hele gezin, inclusief voor kinderen. Er zitten vaak combinaties in die je zelf niet eerder bedacht zou hebben.

2. Laat kinderen mee helpen met koken

Veel kinderen vinden het leuk om mee te helpen met koken. Wanneer een kind mee helpt met koken, is de kans groter dat hij of zij makkelijker het eten zal proeven en op zal eten.  Het kind krijgt positievere associaties met eten. Het zal niet meteen helpen, dit heeft wat langer de tijd nodig.

3. Speel met het eten

Spelen met het eten kan helpen om je kind te laten eten. Denk bijvoorbeeld aan een smiley op je boterham of komkommers in de vorm van sterretjes. Kleurrijk eten helpt niet alleen bij volwassen, maar dus ook bij kinderen. Zorg er dus voor dat het bord er kleurrijk en aantrekkelijker uitziet om op te eten.

4. Niet straffen

Het is verleidelijk om je kind te “straffen” wanneer hij of zij zijn of haar niet bord niet leeg eet. ‘Geen groente, geen toetje’ werkt niet. Ook belonen met een bijvoorbeeld een euro wanneer het kind de groente van zijn bord opeet, is geen goed idee. Hierdoor laat je zien dat groente niet lekker zijn en dat een toetje of een euro een beloning is voor het eten van iets vies. Het is beter om kinderen het goede voorbeeld te geven, door bijvoorbeeld te laten zien dat jij groente heel lekker vindt. Het laten zien dat jij geniet van gezond eten en drinken werkt beter dan zeggen wat moet. Het helpt ook om vriendjes uit te nodigen voor het avondeten die wel bepaalde dingen lusten.

5. Verstop het eten

Een manier om een kind aan verschillende smaken te laten wennen en stiekem groente naar binnen te laten krijgen, is het verstoppen van het eten. Pureer bijvoorbeeld groente door pastasaus, doe wat plakjes komkommer op de boterham met kaas of stop wat spinazie in een fruit smoothie.

6. Blijf positief

Wil jouw kind niks eten? Eet zelf rustig verder en geef niet te veel aandacht. Door geen aandacht te geven is de kans groter dat het kind weer gaat eten. Gaat het kind alsnog niet eten? Vraag dan af en toe of hij of zij een hap kan nemen om te proeven, vergeet ook niet om een compliment te geven als je kind ook daadwerkelijk en hap neemt.

Tags: maaltijdbox, moeilijke eters

Leuke producten